Naam

: Auditfile Converter

Versie

: 2.0

Taal

: Nederlands

Laatste versie datum

: 20 mei 2017

Kosten:

Een jaarlicentie kost € 39,- exclusief BTW.
Gratis uit te proberen. Gratis versie kan maximaal 1500 mutaties inlezen.
 

Download

 

   

Download

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Auditfiles bieden de mogelijkheid om gegevens tussen administratieve systemen middels een standaard format uit wisselen. Dit is handig omdat geen specifieke kennis nodig is van verschillende boekhoudpakketten. De gegevens kunnen dan in een eigen analysepakket nadere worden geanalyseerd.

Het initiatief voor de ontwikkeling van auditfiles lag dan ook bij de belastingdienst. De eerste versie verscheen in 1999 in de vorm van een ASCII tekstbestand (ADF). Later verscheen de opvolger in de vorm van een XML bestand, zijnde de XAF auditfiles. De eerste versie hiervan was de 2.0 versie. Thans ligt de ontwikkeling meer bij de commerciële partijen. De huidige versies zitten in de 3.x reeks. 

 

Naast de belastingdienst zijn auditfiles ook zeer handig voor andere partijen zoals accountants en adviseurs. De belastingdienst heeft in dit kader een Auditfile Viewer ter beschikking gesteld welke gratis te downloaden is via softwarepakketten.nl. De belastingdienst is echter wel gestopt met de ontwikkeling van de viewer in 2008. De laatste versies (3.x serie) van de auditfile worden daardoor niet ondersteund. 

Dit programma is de opvolger van de Auditfile converter versie 1 (uit 2014). De eerste versie speelde in op het probleem van nieuwere auditfile versies die niet werken in bijvoorbeeld de Auditfile Viewer van de belastingdienst en het probleem van opgedeelde auditfiles di weer samengevoegd moeten worden. De eerste versie van de Auditfile converter had echter door de gebruikte onderliggende database problemen met te grote velden. Derhalve is het programma volledig herschreven en biedt naast de mogelijkheden die reeds bestonden in de eerste versie ook mogelijkheden om beperkte analyses uit te voeren op de in de database ingelezen data. Daarnaast is de Auditfile Converter ook beschikbaar voor de MAC en in overleg ook voor Linux.

U kunt het programma downloaden en uitproberen om te testen of uw auditfiles naar behoren kunnen worden ingelezen en geconverteerd. Zonder licentie kunt u maximaal 1.500 mutaties inlezen. Indien het programma naar behoren werkt kunt u een (persoonsgebonden) jaarlicentie aanschaffen voor € 39 exclusief BTW.

 

Werking

Met de knop Open auditfile kiest u een auditfile bestand welke u wilt inlezen (ADF of XAF). Het programma herkent zelf welke versie auditfile het betreft en start het inlezen van de mutaties.
U heeft bij het inlezen optioneel de keuze uit de volgende opties:

 

 

Met multiple kunt u opgesplitste auditfiles lijmen. Dit werkt alleen voor auditfile waarbij de bestandsnaam eindigt op _x waarbij x het volgnummer is. Zie voorbeeld.

 

 U kiest hier het eerste bestand. In het voorbeeld 'VOORB2013_0.XAF'.

 

De D/C type toevoegen optie is voor ADF bestanden waarbij debiteuren en crediteuren dezelfde nummers kunnen hebben (bijvoorbeeld oudere auditfile versies uit Symsys). Hierdoor kunnen geen goede analyses meer gemaakt worden op relatieniveau. Met deze optie wordt het soort relatie voor het nummer toegevoegd om ervoor te zorgen dat de debiteur en crediteur een uniek nummer hebben.

Nadat u het auditfile heeft ingelezen kunt u een beperkte analyse uitvoeren op de auditfile:

 

 

Indien u in de proefsaldobalans dubbelklikt op een grootboekrekeningnummer dan wordt de bijbehorende grootboekkaartje geopend. De analyse opties en dan met name de grootboekkaartjes zijn vooral voor auditfiles met beperktere omvang (enkele tienduizende transacties per grootboekkaartje). Indien u dubbelklikt op een relatiecode dan krijgt u meer informatie over de relatie.

Daarnaast kunt u het ingelezen auditfile exporteren naar:

 

Disclaimer

Alhoewel het programma uitgebreid getest is kunnen er altijd overhoopt fouten achtergebleven zijn. Daarnaast is het een nieuw programma welke nog verder verbeterd zal gaan worden. Ik aanvaard dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor gegevensverlies of niet goed gegane conversies etc. Wel sta ik ten alle tijden open voor suggesties en voorstellen tot verbetering.

 

Screenshots

 

Screenshot

 

 

Bestellen

Indien u het programma getest heeft en geen restrictie wilt hebben voor het aantal in te lezen mutaties dan kunt u met onderstaande formulier een bestelling plaatsten. U krijgt dan vervolgens een e-mail met hoe u het licentiebedrag van € 47,19 inclusief omzetbelasting kunt voldoen. Na ontvangst van het bedrag zal de licentie zo spoedig mogelijk (binnen 48 uur) gemaild worden (houdt uw spambox in de gaten).

Digitale goederen vallen niet onder het recht op bedenktijd. Na bestellen en betaling verkrijgt u het licentiebestand en is uw bestelling definitief.

Vul onderstaande gegevens in:

 

Update geschiedenis

 

Versie

Datum

Opmerking

Auditfile Converter 2.0 20-05-2017 Opvolger van de Auditfile Converter versie 1. Dit betreft een geheel herschreven versie. Deze versie is gebouwd rondom een nieuwe database structuur. Hierdoor zijn er geen issues meer met te lange veldnamen. Deze versie kent ook beperkte analyse mogelijkheden zodat proefsaldobalans, dagboektotalen, boekingen op relatiescodes en grootboekkaartjes snel te raadplegen zijn.